Pengguna Bijak Mykad

Jika anda merupakan warganegara Malaysia dan berumur 12 tahun dan keatas. Sudah semestinya anda sudah memiliki Mykad. Apa keistimewaan Mykad ? Salah satu keistimewaannya ialah mykad membuktikan anda bukan warga asing. Tahniah anda beruntung menjadi warganegara Malaysia.

Jom aktifkan mykad anda. Jadikan Mykad anda untuk mengumpul mata ganjaran. Mata ganjaran boleh di tebus dengan menukarkan dengan hadiah-hadiah yang menarik yang ditawarkan oleh pihak syarikat yang menyertai program mykad smartshopper.

Jika anda pengguna smartphone android atau iphone, anda boleh install aplikasi Mykad Smart Shopper dalam smartphone anda. Boleh dapatkan di google play atau di app store.

Melalui aplikasi ini anda boleh menyemak senarai ratusan premis perniagaan yang menyertai program ini. Jangan sia-siakan kegunaan Mykad anda. Aktifkan fungsinya secara maksimum untuk kebaikkan anda.

6 Kelebihan Progam Mykad Smart Shopper

  • Pengaktifan Mykad untuk menjadikannya kad diskaun adalah PERCUMA. Ada pasaraya yang mengenakan bayaran untuk kita mendapatkan kad diskaun dengan bayaran menjadi ahli.
  • Tiada sebarang Annual Fee dikenakan ( Bermakna PERCUMA seumur hidup ).
  • Menjimatkan ruang dompet anda. Tidak perlu membawa banyak kad tambahan. Hanya perlu membawa mykad untuk kebanyakkan urusan.
  • Dapat mata ganjaran dan tidak ada temph luput. Bermakna mata ganjaran tahun ini jika tidak dituntut boleh digunakan untuk tahun yang akan datang.
  • Boleh menebus hadiah berdasarkan mata ganjaran yang dikumpulkan daripada pihak syarikat. Tiada bayaran tapi layak untuk menuntut hadiah. Menarik bukan ?
  • Aplikasi Mykad Smart Shopper melalui iPad, iPhone, Smartphone di sokong dengan sistem GPS, dapat memberi panduan, maklumat dan lokasi setiap kedai yang terlibat di dalam program ini. Mudah dan menjimatkan masa.

Mykad AppsMemang banyak kegunaan Mykad ni. Cuma kita yang tidak tahu ataupun tidak mengambil endah kegunaan Mykad kita. Termasuklah aku sendiri. Sehingga dompet penuh dengan kad-kad yang menyemakkan dompet. Kad sahaja banyak tapi duit kosong he..he..he…

Jom aktifkan mykad anda. Jadilah pengguna bijak untuk mendapatkan lebih banyak manfaat dari Mykad yang kita ada. Jangan jadikan mykad hanya sebagai kad pengenalan sahaja. Jadikan mykad kita sebaguna dengan mengaktifkannya.

Nuaeman / February 24, 2015 / Pengalaman

Pilihan 10 Malaysia Best Blog 2015

10 Malaysia Best Blog 2015

Pilihan 10 Malaysia Best Blog 2015 sebenarnya agak susah juga aku nak buat. Sebabnya aku sendiri pun tak berapa nak pasti adakah blog itu best? Best dari segi apa tu, rasanya itu adalah pilihan aku sendiri. Best dari segi SEO? Penulisan? Income dari Blog? Peserta Contest Malaysia Best Blog 2015 pun ramai yang sudah menghantar penyertaan mereka dengan pelbagai list blog yang begitu mengkagumkan. Ada juga blogger yang aku tak pernah kenal dari dulu sampai la sekarang.

Disebabkan nak terhadkan blog di Malaysia, nampaknya aku kena pilih sendiri mana yang terbaik. Kalau luar negara tu banyak juga. Sebab masa dulu selalu juga lawat blog-blog yang amat best ni. Best sebab mereka sentiasa menjadi bahan rujukan kepada blogger-blogger lain dari seluruh dunia.

Senarai Malaysia Best Blog 2015 Pilihan Saya

Topotato
Blog ni kalau korang pernah baca dulu, memang menjadi salah satu favourite aku baca. Aku pun tak tahu kenapa owner Topotato ni masih lagi membiarkan blognya disitu tanpa diupdate, last update pun tahun 2012 yang lepas. Apa nak jadi le kan dengan dia ni kan. Aku suka dengan gaya penulisan beliau yang aku rasa sangat kelakar dan rasa macam bersembang je dengan beliau tu.

Kujie2
Blog makcik blogger yang senang dipanggil Kak Jie ni memang seorang yang best. Blognya sentiasa menjadi rujukan ramai orang. Dikala santai di ofis, aku jenguk blog makcik ni sebab dia selalu update pasal kucing dia tu sebab aku pun bela kucing juga. Banyak gak info aku dapat dari blognya walaupun nampak macam biasa-biasa jek.

Bluedianthus
Seorang awek blogger dari negeri di bawah bayu ni salah seorang blogger underground yang aku cukup kagum juga. Memang lama sungguh dia jadi blogger dan Bluedianthus ni salah seorang orang lama juga dalam dunia blogging. Mungkin dia pun senyap-senyap je membawa haluan sendiri. Kalau tengok pada blogpost dia pun dah jarang update, mungkin bizi dengan pelbagai hal lain.

Sabahan.com
Blogger ini lama juga bertapak di Malaysia.Salah seorang blogger yang rasanya sudah menjana banyak profit dari blognya. Salah seorang otai dalam bidang affiliate dan juga Adsense. Tengok je blognya walau lama tak update, masih lagi mempunyai Page Rank yang amat baik. Sabahan.com, rasanya bila ada update dari blognya tu ye.

Liewcf.com
Merupakan antara top favourite blog aku pada tahun 2006-2009 dulu. Masa tu memang aku tengah gila dengan Adsense. Liewcf.com ni memberi inspirasi kepada aku untuk berjaya dalam dunia blog. Tengok saja blog dia yang simple, tapi siapa tahu, income dari blog dia sahaja mungkin di luar jangkaan korang. Paling otai setakat ni yang aku tahu.

Wizurai
Blog yang lama juga dan bagi aku masih lagi best untuk dibaca, tapi lagi best kalau dia update blog dia tu sekarang. Mungkin Wizurai ni dah buat blog yang lain. Sudah terbina sejak 2003, memang menjadi salah satu blog rujukan aku dulu untuk aku berblogging.

Rohaizad
Salah seorang sifu aku dalam dunia blogging. Sebab dia lah aku masih lagi bersemangat nak berblogging sebab ilmu yang aku dapat dari dia, macam tak habis-habis. Rohaizad ni baru je kahwin, tapi sekarang ni nak mulakan blogging semula, kalau dah nama pun blogger, mana mungkin tinggalkan, ye tak?

Denaihati
Pada mulanya aku memang tak berapa kenal dengan Denaihati ni, tapi apabila aku dah join salah satu event beliau, aku mula sedar, blogger ini mempunyai visi dan misi yang begitu jauh dari blogger lain. Konsep, gaya pemikirannya membuatkan aku rasa kagum, ditambah pula dengan penubuhan Denaihati Network, memang satu keputusan yang tepat.

OhDuit
Walaupun baru pertama kali rasanya aku masuk ke blog ini, tapi aku dapat rasakan yang blog ini ada auranya yang tersendiri. Dapat tahu dari rakan-rakan blogger juga sebenarnya. Diharapkan segala pengetahuan yang dikongsikan oleh Ohduit sentiasa dijadikan rujukan untuk ramai lagi blogger di luar sana.

Broframestone
Mamat ni merupakan junior aku di sekolah dulu. Nama Broframestone ni tak asing lagi rasanya di dalam dunia blogger di Malaysia. Mana taknya, banyak event-event yang melibatkan blogger-blogger ternama mesti ada mamat ni. Memang seorang yang cekal dalam memastikan blognya sentiasa mendapat perhatian oleh ramai orang di luar sana terutamanya para pengiklan. Memang berpengaruh sungguh dia ni kan?

Penyertaan untuk contest Malaysia Best Blog 2015 ni masih lagi dibuka untuk ramai lagi blogger memenanginya. Peluang aku nak menang tu memang amat tipis, sebab biasanya kalau contest SEO, 99% peluang kalah tu adalah tinggi. Bukan terer mana bab SEO pun, setakat basic SEO je boleh la kan. Lagipun banyak belajar dari otai-otai SEO, mana mampu nak lawan otai-otai ni kan?

Mari menyertai contest Malaysia Best Blog 2015 dan anda berpeluang memenangi hadiah utama, wang tunai bernilai ribuan ringgit!! Contest SEO ini dianjurkan oleh Ohduit.com.”

Nuaeman / February 21, 2015 / Pengalaman

Rakyat Malaysia Memilih Kerjaya Seimbang Berbanding Gaji Tinggi

Rakyat Malaysia lebih memilih keseimbangan kerjaya dan kehidupan berbanding kerjaya yang menawarkan gaji yang lebih tinggi. Ini adalah keputusan dari kajian yang telah dijalankan oleh firma tenaga kerja iaitu Kelly Services.

Kajian mendapati dua pertiga atau 67% pekerja di negara ini berpendapat bahawa merekaa lebih tertarik untuk mendapatkan kerja yang boleh memberikan keseimbangan antara kerjaya dan kehidupan berbanding gaji yang besar.

Selain itu, 54% pekerja di negara ini lebih berminat untuk menerima gaji yang tinggi tetapi jadual kerja haruslah  fleksibel. Ini kerana bebanan menerima gaji yang tinggi bermakna mereka harus memikul tanggungjawab yang besar dari segi komitmen dan pengorbanan.

Kajian yang dinamakan ‘Keutamaan Pekerja & Kecekapan Di Tempat Kerja’ dijalankan kepada 230,000 pekerja di lebih 30 negara di Eropah, Amerika dan Asia Pasifik.

Untuk Asia Pasifik, 65% responden mengatakan pertimbangan dari segi pengorbanan dan komitmen kerjaya dan gaji mesti dibuat dengan teliti untuk memperolehi keseimbangan dalam hidup dan kerjaya, 48% pula mahukan jadual pekerjaan yang fleksibel dan konvenien manakala 37% pula lebih berminat untuk melaksanakan khidmat sosial.

Nuaeman / January 15, 2015 / Career

Terhapusnya Kepercayaan Khurafat dengan Kejayaan Harimau Muda

harimau muda

Seluruh negara masih bergembira dengan kejayaan yang diraih oleh skuad muda bola sepak negara yang sinonim dengan gelaran Harimau Muda menggondol pingat emas di Sukan Sea 2011 hasil menumbangkan skuad tuan rumah, Indonesia. Pelbagai kata pujian ditaburkan kepada skuad kali ini kerana berjaya menyerap segala tekanan yang dihadirkan oleh pihak tuan rumah. Melihat pada kegembiraan rakyat Malaysia dan betapa sedihnya rakyat Indonesia dek kekalahan tempoh hari seolah-olah hanya kilauan emas di pentas bola sepak yang menjadi lambang kemegahan.

Saya tidak mahu mengulas panjang soal kemenangan Malaysia kelmarin kerana ia sudah diulas oleh pihak Media juga blog-blog tempatan cuma satu perkara menarik yang saya mahu perkatakan iaitu pasukan Harimau Muda menempa kejayaan ketikamana mereka mengenakan jersi yang berwarna kuning. Dengan ini setidak-tidaknya kejayaan mereka itu menghapuskan kepercayaan khurafat bahawa Malaysia mampu bermain baik dan mendapatkan keputusan baik hanya dengan memakai jersi berwarna biru.

jersi-biru

Kepercayaan ini timbul selepas beberapa kuputusan baik dan kejayaan yang diperolehi oleh skuad bola sepak negara di Sukan Sea dua tahun lalu serta Piala Suzuki yang kebetulan pada ketika itu mengenakan jersi berwarna biru. Dengan itu ramai merumuskan bahawa jersi biru itu membawa tuah termasuk jurulatih kebangsaan, K. Rajagobal. Susulan daripada itu pasukan Malaysia lebih selesa mengenakan jersi biru tersebut meskipun bermain di gelanggang sendiri kerana percaya ia mampu mempengaruhi keputusan perlawanan.  Kenyataan ini pernah disuarakan sendiri oleh K. Rajagobal sebelum perlawanan persahabatan menentang Liverpool pada Julai lalu.

Ada yang memberi alasan bahawa itu bukannya kepercayaan cuma satu pandangan dari segi psikologi kerana prestasi dan semangat pasukan Malaysia dilihat lebih mantap apabila memakai jersi bewarna biru. Namun begitu apa pula alasannya sekiranya menyalahkan pula pemakaian jersi bewarna kuning ketikamana keputusan yang diraih tidak menepati kehendak? Bagi saya apa jua alasannya ia tetap berunsur khurafat yang bisa menggoncang akidah umat.

Oleh kerana itu saya gembira apabila pasukan kendalian Ong Kim Swee ini memberikan kilauan emas untuk negara sewaktu mengenakan jersi berwarna kuning yang mana pada fikiran saya rekabentuknya lebih menarik berbanding jersi biru negara. Cuma saya terfikir-fikir sendiri. Bagaimana sekiranya pasukan harimau muda negara gagal menewaskan Indonesia kelmarin? Saya percaya akan ada suara-suara yang bakal menyalahkan warna jersi yang dipakai. Lalu sekiranya itu bukan khurafat apalagi yang mahu kita istilahkan?

Tepuk dada tanya Iman

Nuaeman / November 23, 2011 / Sukan

Kenangan Bersolat Jumaat di California

California1

California merupakan salah satu wilayah terbesar di bumi Amerika Syarikat. Di sini letaknya bandar-bandar ternama antaranya Los Angeles, San Diego, Oakland dan San Francisco. Wilayah yang mempunyai populasi penduduk terbesar di negara Uncle Sam ini juga kaya dengan pelbagai tempat-tempat menarik bagi dikunjungi pelancong seperti Disneyland, Universal Studios, Hollywood, Beverley Hills dan banyak lagi. Oleh kerana itu siapa yang mampu menolak ketikamana diberi peluang untuk pergi ke sana tanpa mengeluarkan sebarang kos malah diberikan pula wang perbelanjaan. Ia mungkin peluang yang datang sekali dalam seumur hidup!

Apabila ditawarkan peluang untuk terbang ke Los Angeles, California bagi mengikuti kursus berkenaan produk baru syarikat, sukar rasanya bagi diri ini menolak meski tarikh penerbangan berselisih dengan tarikh konvokesyen saya di salah sebuah IPT tempatan. Dengan berat hati saya terpaksa melupakan majlis konvesyen itu demi menyempurnakan tanggungjawab dan kepercayaan yang sudah diberikan oleh pihak syarikat. Manakan tidak, pada ketika itu saya sebenarnya baru sahaja menghampiri setahun berkhidmat di syarikat yang terlibat dalam teknologi pembuatan mesin pengimbas itu.

Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Los Angeles memakan tempoh masa yang agak panjang iaitu menghampiri dua puluh jam. Agak puas juga berada di dalam kapal terbang. Mujur dapat berhenti seketika di Lapangan Terbang Narita di Jepun. Suatu perkara yang meletihkan sekiranya hendak menghabiskan masa terlalu lama di tempat duduk kapal terbang yang sedia maklum agak sempit meski dilengkapi dengan layar LCD yang menyediakan rangkaian filem dan radio sebagai hiburan kepada penumpang.

Di California saya ditempatkan di Ramada Limited yang terletak di Torrance, sebuah daerah kecil yang berada dalam wilayah Los Angeles. Ramada Limited adalah sebuah hotel yang agak sederhana namun cukup memberikan keselesaan. Tambah menarik kedudukan hotel ini begitu hampir dengan Dell Amo Mall, sebuah gedung fesyen terbesar di selatan California dan juga pasar raya Albertsons, sebuah gedung barangan harian seumpama Tesco dan Giant di Malaysia. Ini memudahkan saya bagi mencari sebarang barangan keperluan kerana hanya perlu berjalan kaki sahaja untuk sampai ke tempat-tempat itu.

Dihormati sebagai seorang muslim

Sebelum tiba di California wujud juga perasaan bimbang berkenaan penerimaan islam oleh masyarakat setempat. Apatah lagi selepas terbaca pelbagai kisah berkenaan diskriminasi terhadap islam dibumi Eropah dan Amerika namun segala kebimbangan itu mula lenyap perlahan-lahan setelah saya berada di sana.

Semasa tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles, seorang penguatkuasa yang berkulit hitam sempat berseloroh dengan saya sebaik sahaja mengetahui saya seorang muslim dengan berkata, “Oh, kamu seorang muslim. Hati-hati ya, kerana di sini ramai gadis-gadis cantik yang akan menggoda kamu.” Kata-katanya itu hanya dijawab dengan segaris senyum daripada saya. Tiada sebarang masalah besar yang dihadapi sewaktu hendak melepasi pemeriksaan keselematan oleh pegawai penguatkuasa di lapangan terbang itu.

Saya mengikuti kursus di bangunan utama syarikat di Los Angeles yang letaknya di kawasan perindustrian El Segundo yang hanya mengambil masa kira-kira lima belas minit untuk sampai daripada hotel. Saya dijemput dan dihantar pulang semula ke hotel pada setiap hari.

Situasi di tempat kerja juga tidak memberi masalah kepada saya untuk melaksanakan segala tuntutan sebagai seorang muslim terutamanya berkenaan solat lima waktu. Meski di situ tidak disediakan surau namun saya dibenarkan bersolat apabila tiba masanya di dalam sebuah kontena yang terisi kotak-kotak pembungkusan produk yang dikeluarkan oleh pihak syarikat. Mungkin ada kekurangan dari segi keselesaan namun lebih baik daripada tiada ruang langsung untuk beribadah.

Rakan-rakan sekerja yang rata-ratanya terdiri daripada rakyat Amerika juga begitu menghormati saya sebagai seorang muslim sehinggakan ada diantara mereka yang sudi membawa saya ke salah sebuah restoran makanan halal di Los Angeles iaitu Al-Watan Halal Restaurant. Restoran ini menyediakan masakan India dan Pakistan antaranya nasi beryani, ayam tadoori, kebab dan kari daging. Di sinilah adakalanya saya bertemu dengan beberapa orang remaja Malaysia yang menuntut di Amerika Syarikat. Selama berkursus di sana saya tidak merasakan sebarang diskriminasi yang dilakukan oleh pihak mereka.

Pengalaman pertama bersolat Jumaat di California

Pada minggu pertama di California, perkara yang sangat diresahkan ialah di mana hendak menunaikan solat jumaat. Kebetulan pula pada hari jumaat yang pertama saya di sana adalah merupakan cuti umum bagi Amerika Syarikat bersempena dengan Good Friday. Semasa tidak tahu ke mana hendak membawa diri lalu saya hanya berlegar-legar di sekitar hotel sambil mengharapkan bertemu dengan mana-mana saudara semuslim yang dapat memimpin saya ke masjid berdekatan sekiranya ada.

Ketika saya sedang duduk di salah sebuah bangku berdekatan dengan kawasan lobby hotel tiba-tiba ada sebuah kereta mewah bewarna putih tiba-tiba berhenti di hadapan saya. Pemandunya menurunkan cermin kereta lalu bertanya kepada saya dalam bahasa melayu, “mahu pergi solat jumaat?”. Saya mengangguk. Kemudian pemandu tersebut mempelawa saya masuk ke dalam keretanya lalu serta merta bibir saya mengukir senyum.

Pemandu tersebut merupakan seorang ahli perniagaan berbangsa melayu yang sudah lama menetap di Los Angeles. Secara kebetulan dia singgah ke Ramada Limited bagi menyelesaikan sedikit urusan lalu terpandang saya di sudut luar. Melihat rupa paras saya seperti orang melayu membuatkan dia tergerak untuk menegur.

Akhirnya pada hari itu saya dapat bersolat Jumaat di Pusat Islam South Bay. Sememangnya segala yang tidak disangka itu berlaku atas kehendak Allah. Tidak henti-henti saya memanjatkan syukur, tuhan sahaja yang tahu perasaan saya pada masa itu. Benarlah sebagaimana maksud sebuah hadis qudsi yang terkenal, “Jika hamba-Ku mendekati-Ku dengan jarak sedepa, Aku akan menghampirinya sedekat jarak lengan dan jika dia datang kepada-Ku dengan berjalan, Aku akan datang kepadanya dengan kelajuan.”

Suasana solat jumaat di sini sedikit berbeza. Khutbah pertama disampaikan dalam bahasa arab dengan begitu bersemangat sekali sehingga saya tidak terasa mengantuk langsung meski kurang memahaminya. Manakala khutbah kedua pula disampaikan dengan menggunakan bahasa inggeris. Pada hari itu saya bukan sahaja dapat bersolat Jumaat bahkan turut dijamu dengan kebab yang dijual diluar Masjid. Selepas hampir seminggu menjamah mee segera dan lauk-lauk segera tentunya kebab itu terasa nikmat sekali.

Bagi minggu-minggu berikutnya pula saya dibenarkan bersolat Jumaat di Pusat Islam Hawthorne yang kedudukannya tidak terlaju jauh dengan bangunan utama syarikat tempat saya mengikuti kursus. Syukur kerana pihak pentadbiran begitu memahami tanggungjawab saya sebagai seorang muslim. Mereka menghantar kami ke pusat islam kira-kira jam 12 tengahari dan mengambil kami semula pada jam 2 petang.

Mencari makanan halal tidak sukar

Oleh kerana tidak tahu di mana boleh dapatkan makanan halal maka pada minggu pertama di Los Angeles saya banyak menjamah mee segera dan juga lauk-lauk segera yang dibawa dari Malaysia. Namun selepas diperkenalkan dengan restoran-restoran makanan halal serta kedai-kedai yang menyediakan makanan untuk orang muslim maka segalanya menjadi semakin mudah.

Berhampiran dengan Restoran Halal Al-Watan yang terletak di Inglewood Avenue itu sendiri terdapat sebuah pasar mini yang dinamakan sebagai Al-Watan Meat and Produce Market. Pasar mini ini menyediakan daging halal serta barangan makanan harian lain seperti biskut, bijirin, dan jus. Waktu perniagaan mereka adalah pada jam sepuluh pagi hingga lapan malam bagi hari isnin hingga selasa manakala pada jam sebelas pagi hingga sepuluh malam untuk hari khamis sehingga ahad.

Satu lagi perkara yang sedikit memudahkan apabila kita berada di negara seperti Amerika Syarikat ini ialah setiap barangan yang mahu dibeli di pasaraya ada dinyatakan isi kandungannya pada setiap pek makanan dengan bahasa yang mudah kita fahami. Oleh itu kita boleh meneliti samada sesuatu barangan makanan itu contohnya seperti coklat, biskut, roti dan makanan ringan mengandungi campuran bahan yang tidak halal ataupun tidak sebelum membelinya. Ada pula sesetengah makanan yang diimport dari Arab Saudi ataupun negara Islam lain telah sedia diberikan cop halal.

Terlalu banyak destinasi menarik

Sebagaimana sudah dinyatakan dari awal, sememangnya begitu banyak lokasi menarik di California yang boleh dikunjungi. Saya berkesempatan ke Universal Studios iaitu sebuah taman tema yang dilengkapi dengan pelbagai permainan yang bersumberkan filem-filem yang pernah diterbitkan oleh Universal Studios seperti Jurassic Park, The Mummy, King Kong, Terminator dan banyak lagi. Bagi saya, satu hari belum cukup untuk kita merasai semua jenis permainan yang disediakan di dalamnya.

Pengalaman berada di Universal Studios memang menyeronokkan namun ada satu masalah timbul bagi orang muslim seperti saya yang mana tiada tempat untuk bersolat lalu sekiranya kita membawa kompas dan sejadah maka nasihat saya bersolat sahajalah dimana-mana kawasan yang kita rasakan tidak mengganggu perjalanan orang ramai.

Berjalan kaki merentasi Walk of Fame di pekan Hollywood yang berada di tengah bandaraya Los Angeles juga menarik. Berbeza dengan Universal Studios yang mana dengan hanya satu bayaran masuk kita boleh merasai semua jenis permainan di dalamnya namun di Hollywood kita perlu membeli tiket bagi setiap satu tempat yang mahu dimasuki antaranya Grauman Chinese Theatre, Hollywood Wax Museum dan Hollywood Entertainment Museum. Malah untuk bergambar dengan mana-mana individu yang memakai prop watak-watak di dalam filem Hollywood juga dikenakan bayaran samada satu hingga lima dolar!

Di Hollywood ini saya singgah bersolat Asar di salah sebuah kedai yang menjual cenderahati yang dimiliki oleh seorang muslim berketurunan Bangladesh. Itu pun selepas diberitahu oleh pemandu pelancong kami yang merupakan warganegara Malaysia yang masih menuntut di sana. Sekiranya mahu membeli sebarang cenderahati seperti rantai kunci, topi mahupun baju saya nasihatkan dapatkan sahaja di Hollywood ini kerana harganya masih lagi berpatutan.

Ada sebuah lagi tempat yang tidak kurang menariknya bagi saya ialah Roadium Open Market yang terletak di Redondo Beach Boulevard. Di sini kita boleh mendapatkan pelbagai barangan seperti baju, beg, kasut, jeans barangan antik ataupun peralatan elektronik dengan nilai yang luar biasa murah. Beza harga yang ditawarkan boleh mencecah sehingga 75 peratus berbanding harga di pasaraya biasa bagi barang yang sama. Pasar terbuka ini di buka pada setiap hari dari jam 7 pagi hingga 4 petang.

Sikap yang wajar dicontohi

Sepanjang berada di California sempat saya meneliti beberapa budaya yang baik yang wajar dijadikan teladan. Apa yang nyata sekali ialah sikap peniaga di beberapa buah kedai yang saya kunjungi. Kebiasaannya mereka akan menegur kita dengan ramah sekali apabila kita masuk ke gerai mereka.

Bukan itu sahaja malah mereka turut bertanya khabar tentang diri kita. Sikap begini membuat kita berasa lebih senang dengan peniaga tersebut. Mereka tidak mengekori ke mana sahaja kita bergerak namun hanya berpesan, “tuan pilihlah apa yang tuan mahu dan sekiranya memerlukan apa-apa bantuan saya ada di sini bagi membantu.” Bukankah sikap sebegitu lebih baik daripada terus mengekori dengan memek wajah yang tidak mesra sehingga menjadikan diri kita tidak selesa hendak memilih dan membuat pembelian.

Satu lagi perkara yang saya puji ialah disiplin mereka terhadap harta benda awam. Sepanjang saya berada di sana tidak pernah sekali saya temui telefon awam yang rosak atau musnah dek kerana dibakar, dipecahkan ataupun terputus tali gagangnya sepertimana yang saya biasa lihat di tanah air sendiri. Kondisi harta benda awam dilihat sentiasa dalam berkeadaan baik.

Saya lebih terkesan semasa berada di Pusat Islam setiap jumaat. Suka saya melihat masyarakat Islam yang datang dari latar belakang fahaman dan mazhab yang berbeza boleh duduk bersama melaksanakan tuntutan tuhan. Kita menghormati nilai pegangan masing-masing dan selesai solat kami selalu diperingatkan dengan penderitaan saudara-saudara seislam di Palestin. Ia membuat saya berfikir sejenak mengapa umat islam itu boleh bersatu apabila mereka berada dalam satu komuniti yang kecil namun sikap sebegitu dilihat semakin sukar diterjemahkan di beberapa buah negara Islam hari ini sehinggakan umat islam bercakaran sesama sendiri. Paling teruk apabila kita bergaduh hanya kerana masalah ranting. Pelik bukan?

Saya berasakan sangat bertuah kerana mendapat peluang merasai pengalaman berada di bumi California itu. Banyak perkara tentang kehidupan yang pelajari di sana selain ilmu berkaitan produk baru syarikat yang menjadi tugasan sebenar mengapa saya dihantar ke sana. Sekiranya diberi peluang sudah tentu saya mahu menjejakkan kaki ke sana lagi.

Nuaeman / November 18, 2011 / Pengalaman

Muhasabah Diri Ke Arah Mukmin Cemerlang

muhasabahdiri

Ada orang Islam yang begitu gigih membaca al Quran, setiap hari melebihi satu juzuk tetapi malangnya dia tidak mengusahakan solat-solat sunat. Dia berasa puas hati dengan amalannya membaca al Quran itu tanpa mengambil tahu aspek-aspek ibadah yang lain.

Ada orang yang begitu rajin berwirid, saban hari zikirnya ribuan tetapi dia tidak berdakwah kepada sesiapa. Ada yang solat sunat melebihi dua puluh rakaat dalam sehari semalam, dia berasa puas begitu tapi mengabaikan solat fadhu berjemaah di tempat azan dilaungkan , iaitu di surau ataupun masjid.

Ada yang ke sana ke mari berceramah dan mengajar agama tetapi malangnya tidak pula membuat kuliah harian atau minggan untuk anak isteri sendiri.Ada pula yang begitu rajin berjemaah di masjid, tetapi malas mencari ilmu agama melalui jalan membaca, menonton, mendengar, mengarang, mengumpul bahan dan sebagainya.

Keadaan-keadaan di atas menghasilkan individu yang tidak seimbang. Minda mereka perlu dibuka agar mereka tidak berasa puas hati dengan apa yang mereka usahakan sahaja. Bagi sesetengah orang, mereka memahamkan diri mereka bahawa apa yang mereka usahakan itulah jalan agama yang sebenar. Kalau dia rajin mengerjakan solat sunat melebihi dua puluh rakaat setiap hari, dia akan memandang rendah kepada orang lain yag hanya mampu melakukan enam rakaat sahaja sehari semalam. Maka keluarlah daripada mulutnya nasihat-nasihat agar orang lain mencontohinya. Tetapi dia tidak sedar kemungkinan individu yang dinasihatinya itu mungkin ada melakukan amalan yang lain seperti berdakwah, menghafaz dua puluh minit sehari, membaca bahan agama dua jam sehari, merancang aktiviti-aktiviti agama dan seumpamanya.

Situasi ini tidak berlaku kepada orang awam sahaja, malah kadang-kala berlaku juga kepada mereka yang bergelar ulama. Untuk itu saya telah mencadangkan malah menjalankan satu kaedah muhasabah diri untuk digunakan oleh anak-anak buah dan kegunaan saya sendiri.

Untuk bakal pendakwah yang menunjukkan minat untuk terus bersama kita maka mereka hendaklah berusaha untuk mencapai perkara-perkara berikut setiap hari (selain solat fardhu lima waktu):

1- Solat berjemaah 3 kali (lelaki sahaja), utamakan berjemaah di surau atau masjid
2- Solat sunat 6 rakaat
3- Membaca al Quran 1 muka (secara melihat)
4 – Menghafaz atau mengulangkaji hafazan 10 minit
5- wirid pagi atau petang, 15 minit setiap sesi (apa saja aurad, kami gunakan al-Ma’thurat)
6- Qiamullail, sekurang-kurangnya 2 rakaat tahajjud
7- Berdakwah, sekurang-kurangnya satu perkataan yang bererti, satu SMS dan seumpamanya
8- Baca bahan agama 20 minit (juga menonton, mendengar, mengarang dsb)
9- Kurangkan makanan yang boleh memudaratkan
10-Ikram- membuatkan seseorang berasa seronok walaupun seketika
11- Baca-bacaan sebelum tidur
12- riadah 20 minit (lelaki)

Perkara-perkara di atas mesti diusahakan setiap hari. Selain itu ada beberapa perkara lain yang tidak setiap hari seperti:

1- Puasa sunat sekali dalam sebulan
2- Mengikuti apa jua majlis agama 3 jam seminggu (lelaki), 1 jam (wanita)
3- Sekiranya bakal pendakwah itu pelajar sekolah, pelajaran agama di sekolah tidak diambil kira.

Untuk ketua, pemimpin, naqib, naqibah, muallim dan seumpamanya, hendaklah mencapai perkara-perkara berikut:

1- Solat sunat 15 rakaat
2- Tilawah al Quran 1 juzuk (sama ada melalui penglihatan atau hafazan)
3- Hafazan atau ulangkaji hafazan 15 minit
4- Qiamullail sekurang-kurangnya 15 minit
5- Riadah 20 minit sehari
6- Sesi tarbiyyah keluarga 10 minit (bagi yang telah berkeluarga)
7- Berdakwah, sekurang-kurangnya satu perkataan yang bererti, satu SMS dan seumpamanya (Facebook, blog dan apa jua platform yang boleh digunapakai)
8- Baca bahan agama 1 jam (juga menonton, mendengar, mengarang dsb)
9- Kurangkan makanan yang boleh memudaratkan
ikram- membuatkan seseorang berasa seronok walaupun seketika
10- Baca bacaan sebelum tidur

Perkara-perkara di atas mesti diusahakan setiap hari. Selain itu ada beberapa perkara lain yang tidak setiap hari seperti:

1- Puasa sunat 3 kali dalam sebulan
2- Mengikuti apa jua majlis agama 3 jam seminggu (lelaki), 1 jam (wanita)

Pencapaian di atas bukan kewajipan, tapi satu usaha untuk menggalakkam istiqamah dan menjadikan kita insan berjiwa agama yang seimbang. Jika kita boleh melakukan lebih daripada itu, sangat digalakkan. Cuma jangan melampau dalam beribadah, kerana ditakuti kita tidak ada kesempatan untuk melakukan kerja-kerja lain yang turut dituntut agama terutamanya mencari nafkah, silaturrahim dan ilmu-ilmu duniawi.

Untuk individu yang baru berjinak-jinak dengan agama dan dakwah, cukuplah tiga perkara saja dititikberatkan iaitu:

1- Solat sunat 6 rakaat sehari
2- Membaca bahan agama 20 minit sehari
3- Membuka dan membaca al Quran semuka sehari

Yang penting ialah kemampuan untuk istiqamah, bukannya kuantiti ibadah yang tinggi tetapi tidak stabil- hari ini solat sunatnya 30 rakaat, esok langsung tidak ada, lusa 10 rakaat… tiada istiqamah.

Ia bersifat fleksibel, jika kita dari Johor pergi ke Kuala Lumpur untuk berceramah umpamanya tentu saja kita tidak dapat menyelesaikan kesemua item tersebut, namun ada sistem pemarkahannya (tak dapat diterangkan secara terperinci di sini, mungkin kemudian hari apabila saya hidangkan kupasan artikel ini) yang menjadikan kita tidak kerugian apa-apa. Ini kerana perjalanan kita semasa pergi, berceramah dan pulang termasuk ke dalam “ikram” dan “dakwah”. Maka markah untuk “ikram” dan “dakwah” menjadi berganda. Ia menampung semula kerugian kita dalam item yang lain.

Berdasarkan pengalaman saya menjalankan kaedah muhasabah ini, ternyata ia amat berkesan untuk melahirkan individu pendakwah yang seimbang.

Selamat mengislah diri!

Nuaeman / November 17, 2011 / Agama

Kaitan Ilmu dengan Ukhuwah Islamiah – Ustaz Mat Esa Deraman

Pada awal november lalu saya sempat sempat menghadiri satu siri kuliah khas yang disampaikan oleh yang berbahagia Ustaz Mat Esa Deraman di Masjid Bandar Baru Uda, Johor Bahru. Siapa Ustaz Mat Esa Deraman ini? Bagi mereka yang tinggal di sekitar Masai dan Pasir Gudang serta biasa pula menghadiri masjlis-majlis ilmu di sana maka nama ini mungkin sudah tidak asing lagi bagi mereka. Bagi yang masih belum mengenali, Ustaz Mat Esa Deraman merupakan salah seorang tokoh ilmuwan yang berasal dari Terengganu dan kini menetap di Johor Bahru. Beliau banyak menyampaikan kuliah-kuliah agama dengan mensyarahkan kitab-kitab yang mashyur di sekitar Masai dan Pasir Gudang. Meski kuliah beliau tidak terlalu dihiasi dengan kisah sandiwara atau usikkan yang mengundang gelak tawa namun penyampaian yang penuh adab serta sarat dengan ilmu itu berjaya menarik ratusan jemaah pada setiap majlis ilmu yang diadakan. Mungkin pada masa akan datang saya akan membuat satu entri khas berkenaan tokoh ilmuwan ini.

Dalam siri kuliah khas di Masjid Bandar Baru Uda tempoh hari Yang Berbahagia Ustaz diberikan satu tajuk bagi dikupas iaitu Kaitan Ilmu dengan Ukhwah Islamiah.  Sebagai mukaddimah kami diingatkan berkenaan nikmat Allah SWT yang begitu banyak kepada kita sebagai hambaNya. Oleh kerana terlalu banyaknya nikmat kurniaan Allah SWT maka kita menjadi manusia yang lupa untuk bersyukur. Di antara begitu banyak nikmat Allah SWT itu terdapat dua nikmat yang seringkali manusia merugikannya iaitu nikmat kesihatan dan nikmat kelapangan. Cuba tanya diri kita saat ini ke mana kita salurkan diri kita pada masa ada kesihatan dan kelapangan sebagai tanda syukur kepada Allah SWT?

Kemudian Yang Berbahagia Ustaz mengajak para jemaah memahami konsep ilmu dalam Islam sambil menghayati ayat Iqra’ dalam peristiwa penerimaan wahyu Nabi Muhammad SAW ataupun lebih tepat lagi kandungan ayat 1 hingga 5 surah Al-Alaq iaitu:

“Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah, Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan kalam. Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya.”

Menurut Yang Berbahagia Ustaz konsep ilmu di dalam Islam ialah semestinya ia membawa kita menghayati hakikat kita di hadapan Allah SWT dan kemudiannya nasihat beliau ilmu itu seharusnya dipelihara dan diikat dengan penulisan iaitu dicatit dan bukan hanya bersandar pada ingatan semata-mata kerana sekiranya kita hanya bersandar pada ingatan semata, besar kemungkinan kita boleh terlupa lalu berlaku khilaf. Ini menjadi nasihat berguna buat saya untuk sentiasa mencatit setiap ilmu yang disampaikan oleh para ilmuwan dalam mana-mana majlis ilmu yang saya hadiri.

Seterusnya Yang Berbahagia Ustaz menyambung perbahasan dengan menyampaikan beberapa fungsi ilmu beserta huraian yang bersesuai dengan tajuk yang diberikan pada malam itu. Antara fungsi-fungsi ilmu Islam yang sempat dicatat ialah:

1) Ketuhanan (Arrabbaniah) – Setiap ilmu datangnya dari Allah maka seharusnya sesuatu Ilmu yang kita pelajari menambah keyakinan kita kepada Allah SWT.

2) Mencetuskan Akhlak (Akhlakiah) – Ilmu menjadikan seseorang itu semakin berakhlak dan beradab dengan ilmu yang dimilikinya dan bukan mencetuskan kebiadapan sehingga wujud rasa riak dan ujub pada diri sendiri.

3) Kemanusiaan (Insaniah) – Bagaimana ilmu itu menerbitkan rasa kemanusiaan pada diri seseorang.

4) Universal (Alamiah) – Ustaz menterjemahkan sebagai bersifat antarabangsa namun berdasarkan huraian ustaz saya fikir perkataan yang lebih sesuai ialah universal ataupun sejagat iaitu bermaksud ilmu islam itu bukan hanya dikhaskan pada sesuatu bangsa dan golongan sahaja malah ialah sesuai kepada semua umat dan makhluk.

5) Toleransi – Ilmu Islam tidak mengajar kita untuk cenderung pada sesuatu fahaman atau mazhab sahaja namun kita dinasihatkan untuk menghormati pandangan antara satu sama lain sebagaimana ulama terdahulu yang bertoleransi dan menghormati pandangan masing-masing dalam perkara khilaf.

6) Lengkap-melengkapi – Setiap ilmu itu terkait antara satu sama lain sebagai contoh bagi mereka yang mahu menuntut ilmu al-quran tidak bermakna mereka dengan sewenang-wenangnya boleh menolak hadis. Begitu juga dengan ilmu-ilmu Islam lain seperti fikah, tasauf dan sebagainya.

7) Kebanggaan tersendiri - Semestinya ilmu Islam itu punyai nilai kehebatan dan kebanggaannya yang tersendiri.

Secara jelasnya yang saya faham, berdasarkan fungsi-fungsi ilmu Islam yang disebutkan Yang Berbahagia Ustaz itu maka kita dapat memahami bahawa Ilmu Islam yang sebenarnya menjadikan seseorang itu semakin tunduk dan patuh kepada Allah SWT disamping mempengaruhi akhlak seseorang supaya lebih berhikmah dalam menyampaikan ilmu serta bersifat terbuka dan bertoleransi sekiranya ada khilaf dalam sesuatu perkara demi ikatan ukhwah islamiah. Tiadalah ilmu itu menambah bongkak pada diri seseorang dengan wujud perasaan hanya diri mereka sahaja yang betul sehingga menjejaskan persaudaraan sesama Islam. Rumusan ini bersandar pada kefahaman saya namun sekiranya ada kesilapan serta kekhilafan di pihak saya maka saya mohon maaf dan bagi sesiapa yang punya pandangan yang lebih baik maka bolehlah menyatakannya.

Kuliah khas itu diakhiri dengan satu nasihat daripada Yang Berbahagia Ustaz iaitu kita menuntut ilmu bukan kerana mahu menghimpunkan ilmu tetapi kita menuntut ilmu demi beramal dengan ilmu yang kita perolehi.

Hanya Allah Yang Lebih Mengetahui

Abu Ammar

Nuaeman / November 16, 2011 / Agama

Bagaimana dengan diri kita selepas Ramadhan berakhir?

taubat

Sudah lebih satu minggu Ramadhan ditinggalkan. Syawal disambut meriah oleh sebilangan orang manakala ada sebilangan lagi yang diulit rasa sedih dan pilu ketika takbir bergema dek kerana rasa kerinduan pada insan-insan tersayang yang sudah terlebih awal dijemput pergi mengadap ilahi hinggakan pagi syawal dirasakan bagai pagi yang paling meluluhkan jiwa sepanjang hidup mereka.

Disebalik kemeriahan dan kesedihan yang menghiasi kehadiran Syawal pernahkah kita merenung-renungkan kembali keadaan diri kita pada ketika ini? Selepas mengharungi bulan yang diberkati dan  terkandung pula di dalamnya satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan, apakah diri kita sekarang ini masih lagi sama seperti sebelum melangkah masuk ke gerbang Ramadhan tempoh hari?

Cuba-cubalah perhatikan dan tanya pada diri kita sendiri, apakah ada peningkatan dalam amal kebaikan kita  sekarang ini ataupun mungkin diri ini menjadi lebih teruk lagi? Sekiranya ketika mengharungi Ramadhan kita sentiasa menghiasi siang dan malam kita dengan aktiviti ibadah lalu apakah amalan-amalan itu terus subur ataupun penyusutan amalan-amalan itu sudah pun berlaku. Tertarik dengan petikan satu kata-kata nasihat yang perolehi daripada ikhwanonline.com.

“Berwaspada daripada syaitan kerana setelah menempuh satu bulan dengan ibadah yang panjang maka selepas berakhir Ramadhan dan hari pertama Syawal akan berlaku kemerosotan amalan, tetapi pada ketika berlaku kemerosotan ini syaitan sedikitpun tidak menolong kamu bahkan menambahkan lagi kemerosotan itu”

Ada pula Ulama yang berkata..

“Antara tanda-tanda puasa seseorang itu diterima oleh Allah swt ialah ibadah yang dilakukan selepas bulan Ramadhan itu lebih baik daripada ibadah yang dilakukan sebelum mengharungi bulan Ramadhan”

Lalu sekiranya tiada sebarang perubahan pada diri kita malah berlaku penyusutan pula pada amal ibadah kita sekarang ini maka fikir-fikirlah sendiri apakah nilai puasa kita sepanjang syahrur rahmah itu. Ibarat kita ini tidak memperolehi sesuatu pun selama berada di dalam akademi Ramadhan. Apakah kita mahu menunggu Ramadhan seterusnya bagi memperbetulkan kembali diri kita? Timbul satu lagi persoalan, sempatkah kita menemuinya?

Oleh itu, dengan keadaan diri ini yang masih diberikan nafas oleh Allah SWT, adalah masih belum terlambat untuk kita kembali memperbetulkan keadaan diri ini sekiranya ada perlakuan kita yang tersasar. Iya, Ramadhan sudah berakhir namun peluang kita dalam mencari redha Allah sentiasa terbuka selama mana kita diberikan ruang untuk hidup.

Nuaeman / September 9, 2011 / Agama